FÓRUM » Doplnky výživy » MCT oleje
29.05.2008 07:51, napísal(a) alica (drobeek), drobeek@post.sk
mct
brala som a fungovalo. v diete som mala viac sily a lepsie som spalovala.osobne mct oleju verim.
03.05.2008 14:26, napísal(a) patrick (patrick), pkamacaj@yahoo.com

-MCT/medium chain tryglyceridy/  su minimalne zahrnute v rybach a ,lane...mozno trochu v orechoch .Najvacsi zdroj MCT je kokosovy orech ,alebo potom obchodne kupeny olej ktory je spracovany a dodava sa do neho glycerol.Je aj potvrdene vedecky ze zcasti funguje v tvrdsich a striktnejsich dietach pretoze je pouzivany ako rychly zdroj energie a nema tendenciu sa v nizsich davkach ukladat do tukovych zasob.No zaroven studie tvrdia ,ze nie je vhodny do priemernej diety.V kulturistike ma vysoke zastupenie v pripade ked si na katogennej diete bez privodu sacharidov tak napomaha v odburavaniu tuku a zabranovaniu katabolizacie.

Ale naopak co sa rybieho a lanoveho tuku tyka tak si na spravnej ceste k znizovaniu cholesterolu,z titulu ze oba zdroje obsahuju mastne kyseliny omega 3-6-9.Zaroven je dokazane ze upravuju sdrcovocievny system/podavanie fish oleja u pacientov z nepravidelnym tepom na srdci upravilo po case do normalu/Dalej sa podava v pripade pacientov na riedenie krvneho riecistia u pacientov s rizikom infarktu.....Je to nieco ako s creatinom na dosiahnutie dennej davky 5 g.creatinu by si musel zjest 1/2 kg chudej hovadziny ,tak si radsej kupis creatin.Namiesto prepchavania sa ryb/ktore uz aj tak nie su zdrave v ,mnozstvach ako kedysi kedze ocean je smetisko sveta/kup si organicke oleje vo flaskach a mas vystarane na 2-3 mesiace/po otvoreni to ale skladuj v chladnicke/. Omega oleje su najlepsie zdroje zdravych mastnych kyselin ci uz v diete alebo off season.Ja osobne miesam  1 pol.lyzicu  do vlociek.Nesmies tieto oleje tepelne spracovat . 

02.05.2008 16:35, napísal(a) stefstef (stefstef), tamat@inmail.sk
mct oleje- v diete a objemovke

Dôležitosť tukov

Tuky sú najkoncentrovanejším zdrojom energie v našej strave. Proteíny a sacharidy obsahujú v jednom grame štyri kalórie, ale tuky deväť. Behom spánku čerpáme približne 70 % energie práve z tukov. Pokiaľ by ste v tele nemyli žiadny tuk, nemohlo by dochádzať k absorbcii vitamínov rozpustných v tukoch ( A, D, E, K ). Nehovoriac o tom, že sa podielajú na rôznych syntézach.

MCT- triglyceridy so stredne dlhým reťazcom

Tuky obsahujúce 8 až 12 uhlíkových atómov sa nazývajú triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MCT). MCT sa používa v medicíne už od 50-tych rokov minulého storočia. Takže žiadna novinka vo výžive. MCT tuky sa rýchlo vstrebávajú, takže sa používajú u ľudí, ktorí majú problémy s absorbciou tukov. Naviac chránia svalovú hmotu pred katabolizáciou. MCT tuky sú absorbované priamo do krvného obehu. MCT putujú priamo do pečene, kde dochádza k ich rýchlej oxidácii. Ďalšia výhoda MCT je, že nieje závislý na aminokyseline L- carnitín, aby mohol priamo vstupovať do mitochondrií.
MCT oleje poskytujú energiu, takže pôsobia ako rýchly zdroj energie bez ukladania vo forme tukov. Získame tým toľko energie, ako čistých tukov s rozdielom, že MCT sa dostane do krvného obehu rovnako rýchlo ako cukry. Tým urýchľujú metabolizmus, podporujú odbúravanie tukov a napomáhajú bodovaniu svalovej hmoty. Rovnako aj na udržanie svalovej hmoty v diete. Práve v diete nachádza veľké uplatnenie, keď príjem sacharidov je nízky. Vtedy dokonale slúži ako okamžitý zdroj energie, čo využijete v tréningu a zvýšenej aeróbnej aktivite.

Co si myslíte o tomto clanku? Aké mate skusenosti? Ake dávkovanie používate? Aký zdroj : ľanový olej, Rybí tuk, orechy?  

© 2012 EastLabs, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Design & Development CANUBIA, s.r.o.